Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Κανόνας των Τρίτων

Ο κανόνας των τρίτων είναι ένας από τους πιο στοιχειώδεις κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία. Ο κανόνας των τρίτων χρησιμοποιεί μια φυσική τάση του ανθρώπινου ματιού να βλέπει πιο έντονα, προς την κατεύθυνση  ορισμένων τμημάτων μιας εικόνας.

Η βασική αρχή πίσω από τον κανόνα των τρίτων είναι να φανταστούμε το σπάσιμο μιας εικόνας  σε τρίτα (τόσο οριζόντια όσο και κάθετα), έτσι ώστε να έχετε 9 μέρη.
Με αυτό το πλέγμα στο μυαλό  «κανόνα των τρίτων», έχετε προσδιορίζει τώρα τέσσερα σημαντικά τμήματα της εικόνας, όπου πρέπει να εξετάσετε   την τοποθέτηση των σημείων ενδιαφέροντος στο μέτρο  του πλαισίου της εικόνας σας.
Δεν είναι μόνο αυτό - αλλά αυτό σας δίνει επίσης τέσσερις «γραμμές» που είναι επίσης χρήσιμα στοιχεία για τις θέσεις στη φωτογραφία σας.
Η θεωρία είναι ότι εάν τοποθετήσετε τα σημεία ενδιαφέροντος σε διασταυρώσεις ή κατά μήκος των γραμμών  τότε η φωτογραφία σας είναι περισσότερο ισορροπημένη και θα επιτρέψει στη σύνθεση  σας να αλληλεπιδράσει με πιο φυσικό τρόπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν βλέπουμε εικόνες τα μάτια μας πηγαίνουν συνήθως σε ένα από τα σημεία τομής πιο φυσικά και όχι το κέντρο της βολής . Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των τρίτων  λειτουργούμε με αυτό το φυσικό τρόπο,συμβάλοντας   στην προβολή μιας εικόνας αντί να εργάζομαι εναντίον της.



Το "Κανόνας των Τρίτων" είναι από τα πρώτα πράγματα για τους εκκολαπτόμενους φωτογράφους καθώς είναι η βάση για ισορροπημένα και ενδιαφέροντα πλάνα.


Caradin
=====================================================================

1 σχόλιο:

  1. α μάλιστα...λύθηκε η απορία μου, γιατί τόσο σούσουρο με τον κανόνα των τρίτων!
    θέμα πότε θα μας βάλεις, κυρία μου?
    eLeN

    ΑπάντησηΔιαγραφή