Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η τέχνη του να κοιτάς και η σύνθεση της φωτογραφίας

Η τέχνη του να κοιτάς  και η σύνθεση της φωτογραφίας.
από τον Eric Sines .
Μετάφραση Caradin Maybe
-------------------------------------------------------
(μέρος πρώτο:)

Συνδυαστικά στοιχεία σύνθεσης:
Απλότητα:  - Βρείτε ένα σημείο ενδιαφέροντος. Εξαλείψτε  τα περιττά στοιχεία. -Δείτε το φόντο. Όσο πιο απλό τόσο το καλύτερο.

Απόψεις:  - Περπατήστε γύρω. Λυγίστε με τα γόνατα και με το μυαλό. Δείτε σαν από πολύ ψηλά μέχρι  και  πολύ χαμηλά. Πλησιάστε το θέμα. Περικόψτε  αντικρουόμενα στοιχεία.

Μορφή:   - Τοπίο (σταθερό, φυσικό, πολλαπλά θέματα) . - Πορτραίτο  (το κυρίαρχο, το μεμονωμένο  θέμα)

Διαχωρίστε την κορνίζα:   – Κεντράρετε στο  κέντρο .- Ή κάνετε χρήση του  κανόνα των τρίτων.- Χρησιμοποιήστε όλες τις πλευρές του καρέ. Χρησιμοποιήστε τα ευρήματα ,κτίσματα / χαλάσματα / καμάρες / κτλ για να πλαισιώσουν το θέμα.

Ισορροπία:  - Σωστή διανομή των στοιχείων σας: το σχήμα, το χρώμα, τις γραμμές, τους τόνους, την υφή ,τη  μορφή, το  πρότυπο ...- Κρατήστε το κύριο θέμα μεγάλο.

Διαρθρωτικά Σχήματα:   - S-καμπύλες, ζικ-ζακ γραμμές, L-σχήματα, σχέση τριγώνων, κάθετες γραμμές, οριζόντιες γραμμές, οι διαγώνιες γραμμές, Κυρίαρχες γραμμές, επαναλαμβανόμενα  σχήματα, γεωμετρικά σχήματα (στρογγυλό, οβάλ, ημικύκλιο, σπείρα ...)

Βάθος & Απόσταση:   - Χρησιμοποιήστε τη ψευδαίσθηση του βάθους μέσω αλλαγών της κλίμακας του διαφράγματος, εκμεταλλευτείτε τις  συγκλίνουσες γραμμές ,τις διαβαθμίσεις του τόνου, του χρώματος και των αντιθέσεων.- Δημιουργήστε με τη  γραμμική προοπτική (σύγκλιση των γραμμών) Ή την ατμοσφαιρική προοπτική (η απόδοση των τόνων σταδιακά να μειώνετε  με την απόσταση).

Φακός Επιλογή    – Ευρύς,Wide (αίσθηση του βάθους), -Κανονικός, Normal (όπως το ανθρώπινο μάτι), τηλεφακός (στενά, ρηχά πλάνα , ισοπεδωτική  προοπτική)

2 ή 3 Διαστάσεις   - Ζούμε σε 3-D κόσμο, αλλά οι φωτογραφίες είναι 2-D. Δοκιμάστε να κλείσετε το ένα μάτι για να δείτε πιο εύκολα σε 2-διαστάσεις.

2 σχόλια:

  1. Θα έλεγα,αυτό το πρώτο μέρος,με όλα αυτά τα στοιχεία που είναι υπερ αρκετά, να τα δούμε λίγο καλύτερα μέσα στο 2011.
    Να αναρτηθούν και φωτογραφίες με ίδια ετικέτα κάθε φορά: "παραδείγματα απλών συμβουλών" και τίτλο το εκάστοτε υπογραμμισμένο θέμα.Αν μπορέσω θα κάμω την αρχή,αλλά δυστυχώς με πιέζει ο χρόνος αυτές τις μέρες.
    Τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλάβαμε υποθέτω πως τα παραδείγματα,θα είναι μακράν καλύτερα,αν είναι με δικές μας φώτος έτσι? (Να το δουλέψουμε λίγο το όλο θέμα).
    C.M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή